W dniach 15-21 grudnia 2022 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyły się warsztaty pt. Integracja społeczności ukraińskiej z Polską w ramach Funduszu Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci (UNICEF).
15 i 16 grudnia 2022 roku podczas warsztatów cukiernicy wspólnie piekli świąteczne pierniki. Uczniowie wymieniali się recepturami na tradycyjne ciasta.
Kucharze i kelnerzy przygotowywali ukraińskie i polskie dania. Wśród potraw znalazł się barszcz ukraiński, sałatka z buraków i konserwowych ogórków, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka warzywna, ukraińskie syrniki i banosz z bryndzą.
W sobotę 17 grudnia 2022 roku w uroczystych warsztatach kulinarnych uczestniczyli uczniowie wraz ze swoimi rodzinami. Spotkanie rozpoczęło się od wypieku świeżych bułeczek. Następnie wszyscy usiedli do stołu, by zjeść wspólne śniadanie.
Kolejnym etapem zajęć było przygotowanie obiadu. W menu pojawił się m.in. barszcz grzybowy, barszcz czerwony, kluski śląskie z gulaszem i modrą kapustą oraz kompot z suszu. Podczas warsztatów mieliśmy okazję nauczyć się również sporządzania pielmieni z mięsem wg tradycyjnej receptury uczniów z Ukrainy. Warsztaty przybliżyły uczniom kuchnię wschodnich sąsiadów.
Na zakończenie na uczestników czekał słodki poczęstunek. Zgromadzeni mogli spróbować sernika, makowca, piernika oraz szarlotki.
W kolejnych dniach uczniowie spotykali się w pracowniach szkolnych, by wspólnie przygotowywać zdrowe przekąski takie jak sałatki owocowe i warzywne, naleśniki z owocami i bitą śmietaną.
Dzięki tym spotkaniom uczniowie mieli możliwość poznać niezwykłe smaki i nauczyć się przyrządzać ciekawe, przepyszne potrawy i przede wszystkim spędzić miło czas w gronie koleżanek i kolegów.